Hoppa till sidans innehåll

Intervju med Rickard Söderberg

29 JAN 2013 16:55
Kommande helg är det dags för E4-derby när IFK Nyköping kommer på besök till Klämman. En handbollsprofil som inte längre är aktiv i IFK är Rickard Söderberg, som tidigare var högersexa, men kanske mest känd som ena halvan av bloggen ”Treijner & Söderberg”.
  • Skapad: 29 JAN 2013 16:55

Hej Rickard! Hoppas du har tid för lite frågor till en intervju på vår hemsida?

 - Självklart att jag ställer upp på en intervju.

 

Under förra säsongen, när vi kom närmre och närmre en plats i division 1 norra så började jag följa er blogg, som jag tycker var unik i sitt slag med den aktivitet ni hade. Det var verkligen roligt att följa tips/resultat kring våra blivande konkurrenter. Tyvärr (för oss andra) valde både du och din kollega att sluta med både handboll och blogg. Vad var det som gjorde att ni slutade och vad gör ni med all tid ni fick över?

 - Kul att du gillade min och Treijners blogg. Jag gillar och följer det du skriver. Fortsätt gärna så är du snäll eftersom det råder brist på skribenter i division 1 norra! Att jag slutade med både handbollsspelandet och bloggandet till den här säsongen berodde mestadels på tidsbrist. I somras bytte jag tjänst vilket innebar flertalet utbildningsdagar i Stockholm hela hösten och i oktober fick vi tillökning i familjen. Så det är där jag har lagt mycket av min tid som jag skulle få över, haha. Att min käre bloggkollega Treijner lade av handlade väl, liksom för mig i stora drag, om att få ihop livspusslet.

 

Vartefter säsongen i år fortskridit känns det som du blir allt mer aktiv på Twitter (@RilleSoderberg). Saknar du pulsen från bloggtiden? Blir det någon "comeback"?

 - Jo, det har blivit några tweets under säsongen och jag gillar att vara med på ett hörn sådär. Fast det är lika roligt att följa dig och ett gäng andra i division 1 norra på Twitter. Vad gäller bloggandet så har väl den nerven ryckt till några gånger senaste halvåret. Den där bloggen var trots allt en stor del av mitt liv under 1,5 år så det känns lite tomt ibland.

 

Känns som topp 3 i årets serie är ganska klar även om Country nosar lite på Borås. Även i botten känns det som Swithiod får det svårt och kanske även Cyrus. Själv tror jag Lidingö kommer klättra, kanske på IFK:s bekostnad. Vad tror du om slutställningen i mars?

 - Håller med dig, det känns som att topp-3 är klart. Frågan är bara vem som vinner serien av RP och Tyresö. Tycker att RP ser lite vassare ut än Tyresö nu i och med värvningen av Steven Larsson samtidigt som Tyresö tappat Andreas Fuxborg och att Mattias Lindahl har problem med en axel. Det blir viktigt att han får ordning på axeln eftersom han kan bidra med lätta mål i det uppställda spelet med sitt goda skytte. Samtidigt har RP både Borås och Tyresö kvar att möta på bortaplan. Oavsett är det två bra och härliga lag att skåda med mycket fart och fläkt. Om jag måste välja en seriesegrare får det bli RP.

 - Vad gäller botten så tror jag att Swithiod och Cyrus åker ur direkt. Lagen ovanför kvalplatserna har ett skapligt försprång samtidigt som alla, inklusive IFK och Lidingö, har ett jämnsvårt matchprogram kvar. Det blir svårt för IFK och Lidingö att gå om någon av de andra även om de börjar vinna matcher. För vinna, det kommer även lag 4-8 göra på de återstående matcherna. Virrigt, jag vet. Men det känns hopplöst svårt att räkna ut den slutgiltiga tabellen. Hoppas innerligt att IFK fixar nytt kontrakt utan kval även om jag måste lägga mitt tips på att de får kvala. Mittenlagen blir i tur och ordning: Country, GP, Silwing/Troja, Djurgården och Mantorp.

 

Jag såg ju aldrig topplagen som gick upp (Eskil och Ricoh) och kan därför inte jämföra, men jag är ändå tveksam till om något av årets lag har i allsvenskan att göra. Kräver i så fall rejäla förstärkningar enligt mig. Vad tror du?

 - Jag tror att det var högre klass på förra årets Eskil och Ricoh om jag får jämföra med årets RP och Tyresö. Dock har både RP och Tyresö blivit bättre än förra säsongen. Måste också tillägga att serien är jämnare i år än förra säsongen och det är fler lag som kan skrälla. Förra årets Eskil kändes ruskigt kompletta och tunga för den här nivån. Så känner jag även för Ricoh även om de hade högst medelålder i serien (28,2 år) samt tränade två dagar i veckan varav en var fylld med fotboll. Men det hindrade inte grabbar som Petter Holmberg, Roger Järeholm, Johan Båverud, Patrick Quinones, Niklas Johansson, Johan Henriksson, Olof Damberg och Joachim Falk att ta klivet upp via ett nervkittlande kval. När de dessutom kunde plocka med H6:an Johan Szybanow från Djurgården blev laget ännu vassare.

 - Jag tror att RP och/eller Tyresö behöver värva någon spelare för att hänga kvar då Allsvenskan är betydligt tuffare. De flesta är större och starkare. Det är samtidigt riskabelt att laborera för mycket med kärntruppen som gjort resan uppåt och det finns exempel på lag som klarat sig väl i Allsvenskan trots avsaknaden av en massa nyförvärv.

 - Ricoh har många nya spelare till denna säsong och det är spelare från Djurgården kryddat med Markus Berg Loen från Silwing/Troja och samtliga spelare har varit på den nivån tidigare och mer därtill. Nu ligger de också på skapligt säker mark. Eskil har det lite tuffare. De har väl satsat på att ge några yngre, egna produkter, chansen från fjolårets trupp även om de också behövt värva när några lämnade laget.

 

Jag har ju förstått att alla Nyköpingsspelare älskar handbollsfredag, med den fanatiska publiken. Det verkar ju som årets version av laget har helt olika resultat hemma och borta. De pressar ju till och med topplag som RP och Country i "Nypan". Hur stor betydelse tror du "Nypan" har? På det stora hela var det ju en helt fantastisk, om än enögd publik när vi var på besök, även om någon enstaka enligt mitt tycke gick över gränsen när vi fick en skada. Hur fanatisk får man vara tycker du?

 - Jag har avverkat en och annan Handbollsfredag som spelare och det är klart att det har en stor betydelse för prestationen med den inramning och stämning som råder. Och visst har prestationerna många gånger varit sämre på bortaplan denna säsong och det gäller att kunna prestera även när inte familj och vänner sitter och tittar på en, eller vad det nu handlar om. Sedan vet jag inte om det finns några andra omständigheter som ligger bakom IFK:s prestationer på bortaplan.

 - Enögd publik sade du. Ja, haha, så kanske man upplever det som motståndarlag men det är ju å andra sidan 97% Nyköpingsbor på läktaren. Sedan är det tråkigt om någon har gått över gränsen, som du upplevde det. Att håna en skadad spelare, om det nu var så, är att gå över gränsen. Men jag vet inte om jag har något bra svar på din fråga om hur fanatisk man får vara.

 - Jag kan väl avsluta med att det är en ynnest att få representera IFK Nyköping på en Handbollsfredag. Adrenalinet flödar friskt i kroppen. Då är det lite skillnad mot att komma till Tibblehallen CC där det är minusgrader i hallen, snorhalt golv och 24 personer på läktaren. Men det gäller att kunna vara fokuserad även i sådana matcher.

 

Om jag fattade det rätt i seriens inledning så tippades IFK på övre halvan och så sent som vid juluppehållet uttryckte laget att en 4:e-plats var realistisk. Jag ser inte riktigt hur det ska gå till, men hur ser du på det och hur tycker du IFK presterat hittills? Vad tycker du är IFK:s starka och svaga sidor i år?

 - Att IFK skulle hamna på övre halvan var rimligt i mina ögon även om jag inte trodde på den absoluta toppen. Jag trodde nog att man skulle hamna femma eller sexa som bäst. Tyvärr tappade laget målvakten Daniel Andersson då han fick jobb i Stockholm. Han är en härlig person som också presterade bra mellan stolparna. Anledningen till att de ligger där de gör beror mycket på att det inte stämt i försvarsspelet. Självklart finns det mer att hämta av laget och jag vet att de kan prestera mycket bättre.

 

Vi slog ju er med uddamålet vid förra mötet efter att ha fört i stort sett hela andra halvlek, även om det blev tätt på slutet. Vi tror ju förstås på seger vid söndagens match i vår hemmahall. Vad tror du om den matchen?

 - Jo, ni snuvade IFK på bägge poängen även om jag anser att IFK borde ha lett med mer än 15-14 efter första halvleken där de missade 7-8 frilägen. Men ni krigade på bra och vände på steken. Vet också att ni är tuffa att möta i Klämman. Jag skulle tro att det blir som i förra matchen, alltså jämnt målmässigt. Viktigt för IFK att bara gå ut och köra och inte tänka på gamla saker som inte fungerat. Lukas Karlsson tyckte att de kunde börja grisa sig till poäng och på det sättet komma på rätt spår igen. Jag tycker att det är ni som får ha pressen på er i egenskap av att ligga före i tabellen samt att matchen spelas i er borg. Ni är giftiga lite överallt, som ni visade i Nyköping, men det blir ändå viktigt för IFK att få stopp på Emil Karlssons skytte och Niklas Johanssons finurliga spel och fart. Och som det såg ut i senaste matchen för IFK, den mot Country, var samtliga farliga så jag hoppas att de är på gång.

 

Och resultatet?

 - IFK vinner med 28-27.

 

Jag hoppas ju förstås på Mantorpsseger vilket också är mitt tips och med det tackar jag för att du ville ställa upp på intervju. Kommer du och tittar på söndag?

 - Klart du ska tro på ditt grön-vita gäng. Tack för att jag fick vara med här i hetluften inför matchen. Tyvärr kommer jag inte och tittar men du kan räkna med att det kommer några från Nyköping och tjoar.

 

Återigen stort tack för att du ställde upp!

Skribent: Mikael Karlsson

Kontakt:

E-post: 

This is a mailto link

Våra sponsorer:

 

Teknova

 

 

cg

 

Mjolby_logo_normal

 

Jerns Reklam

  

 netnovo

 

 

Intersport

 

 

 

===================

Postadress:
Mantorps IF HF - Handboll
Klämmestorpshallen, Box 31
59020 Mantorp

Kontakt:
Tel: 014221388
Fax: 014221388
E-post: This is a mailto link

Se all info